През 1892 Даниел Сваровски(Daniel Swarovski) създава машина, която за пръв път позволява да се полират кристалните камъни до съвършенство. По-бързо и с много по-голяма прецизност, отколкото преди това е било възможно, работейки на ръка.Това изобретение бележи нова ера в света на кристала. Полага се фундаментният камък за настоящата фирма. През 1895 г. Даниел и неговият зет, Франц Вайс, а също и Арман Косман, създават новия бизнес.

През 1908 г. тримата сина на Даниел Сваровски - Вилхелм, Фридрих и Алфред - се присъединяват към бащината си компания и започват да експериментират с производството на кристали. Тези експерименти се провеждат в сервиз, специално конструиран за целта. Всичко това се извършва в близост до вилата на семейството в Уотънс. Отнема им три години за проектиране и изграждане на собствени пещи. Отнема дори още по-дълго време, за да намерят "рецептата" за безупречен кристал. През 1913 г. Сваровски започва да произвежда свой собствен кристал. Това е важен крайъгълен камък в историята на компанията, като масовото производство е на ново ниво.

Безупречните, брилянтни бижута от скъпоценни камъни на Сваровски предизвикват голямо вълнение и са желани навсякъде. Те се продават невероятно добре в парижките модни къщи и бижутери. По тази причина Сваровски първоначално се съсредоточава върху производството на бижутерийни камъ